Huren is voor Belg maar tweede keuze

Ga terug

Slechts 28 procent van de Belgen is geen eigenaar van een woning. Die eigen stek is de droom van zowat elke Belg. De helft van wie vandaag huurt, denkt nooit zelf een woning te kunnen kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van ING.

Er zijn grote regionale verschillen. Slechts 25 procent van de Vlamingen huurt een woning. In Wallonië is dat 30 procent. Hoe ouder men wordt, hoe minder men huurt. Slechts 25 procent van de 55-plussers huurt. In de leeftijdsgroep van 25-55 jaar is dat 31 procent.

Bijna de helft van de mensen die vandaag huurt, denkt nooit eigenaar te kunnen worden (45 procent in Vlaanderen, 47 procent in Wallonië). 32 procent van de ondervraagde huurders weet het niet zeker.

Van degenen die denken eigenaar te kunnen worden is vandaag een derde op zoek. Huren is voor weinig Belgen een bewuste keuze. Vooral de Walen willen het liefst zelf eigenaar zijn. Slechts 14 procent van hen wil per se huren, tegenover 19 procent van de Vlamingen en 24 procent van de Brusselaars.

In de rest van Europa verkiest 15,7 procent van de mensen te huren. In Duitsland en Nederland is dat bijna een op de vier (22 procent).

Flexibiliteit

De flexibiliteit van het huren wordt nergens anders in Europa zo weinig als een troef gezien als in België. Slechts 27 procent van de Belgen is daarvan overtuigd. In Frankrijk is dat 37 procent, in Nederland 42 procent, in Duitsland zelfs 48 procent.

De meeste Belgen (67 procent) zien het bezit van de eigen woning wel als een financiële zekerheid. De meeste eigenaren in ons land (92 procent) zien hun woning voor alles om er (goed) te leven, veeleer dan als een investering.

Meerdere woningen

20 procent van de Belgen bezit meer dan één woning. Vlamingen en Walen gaan daar verschillend mee om. 70 procent van de Vlamingen verhuren die minstens gedeeltelijk. 56 procent van de Walen verhuurt nooit. Ze gebruiken de bijkomende woning uitsluitend als tweede verblijf. Dat tweede verblijf ligt op een op de drie gevallen in het buitenland.

Twee van de drie eigenaars zijn er wel van overtuigd dat het vastgoed dat ze bezitten een onderdeel vormt van hun pensioenplan.

45 procent denkt er zelfs aan om het te verkopen voor zijn oude dag. Hoewel ze het niet zien als een een investering, is de meerderheid van de Belgen er zich van bewust van de waarde die dat vastgoed heeft als activa voor de toekomst.  Slechts 38 procent verwacht geen daling van zijn welvaartsniveau als de marktprijzen van vastgoed zouden dalen. 

Assistentiewoningen

ING stelt ook dat de assistentiewoningen, die vroeger bekend stonden als serviceflats, nog te onbekend zijn. 30 procent van de ondervraagden weet niet wat assistentiewoningen zijn. In Wallonië is dat zelfs 60 procent. Vooral ouderen (+65), voor wie het op de eerste plaats is bedoeld, kennen het begrip niet.

Een op de twee Belgen ziet zich zelf niet wonen in een assistentiewoning. Opvallend is dat dat bij jongeren (18-24 jaar), voor wie assistentiewoningen verre toekomstmuziek zijn, dat percentage al daalt tot 41 procent. Slechts 10 procent van de 65-plussers ziet dat zitten.

Kostprijs onderschat

De kostprijs van de formule wordt onderschat, benadrukt ING. 70 procent van de groep tussen 35 en 55 jaar is niet bereid meer dan 1.000 euro per maand te betalen voor een appartement van 55 vierkante meter met service (poetsen, maaltijden en was).

Volgens ING hebben enkel 65-plussers een realistische kijk op de kostprijs. 40 procent van hen is bereid tussen 1.000 euro en 1.400 euro neer te tellen en 15 procent wil zelfs nog meer te betalen.

De helft van de ondervraagden twijfelt eraan of een assistentiewoning wel een rendabele investering is.  Slechts 23 procent is geïnteresseerd om er aan te kopen, maar dan in de eerste plaats als investering, niet om er zelf in te wonen.

 

Lees hier het volledige artikel

Bron: De Tijd - Patrick Luysterman - Redacteur Ondernemen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan