Vlamingen vrezen lagere registratierechten te mislopen met compromis

Ga terug

Heel wat Vlaamse huizenjagers vrezen dat hun droomwoning vele duizenden euro’s duurder zal uitvallen als ze nú een compromis tekenen. Daarom willen ze momenteel alleen nog een zogeheten 'aankoopbelofte' ondertekenen. Met dat document is het risico een stuk kleiner dat ze naast de aangekondigde verlaging van de registratierechten grijpen. Op een huis met een prijskaartje van 300.000 euro scheelt dat toch al snel 10.000 euro. Hillewaere, de grootste Antwerpse vastgoedmakelaar, merkt dat inmiddels negen op de tien huizenjagers een aankoopbelofte verkiezen bóven een compromis.

Rond de jaarwisseling maakte de Vlaamse overheid bekend dat de registratierechten voor een eerste gezinswoning dalen van 10 naar 7 procent. Als richtdatum stelt de regering 1 juni 2018 voorop.

Het verschil kan dan ook stevig oplopen. Een gemiddeld woonhuis in Vlaanderen kost dezer dagen 240.451 euro (*). Wie volgens het oude systeem van 10 procent belast wordt, betaalt dus voor zo’n huis 24.045,10 euro aan registratierechten. Als je onder het nieuwe systeem van 7 procent valt, betaal je slechts 16.831,57 euro aan registratierechten. Of een verschil van liefst 7.213,53 euro.

Goed afwegen

Inmiddels stellen de vastgoedmakelaars vast dat al negen op de tien kandidaat-kopers liever met een aankoopbelofte werken. Vóór de aankondiging van de lagere registratierechten waren er dat slechts vijf op de tien.

Toch is een aankoopbelofte niet altijd zaligmakend. De overheid stelde 1 juni voorop als richtdatum. Makelaars hebben op dit ogenblik echter geen enkele zekerheid dat die datum ook effectief wordt gehaald. Het is dus best mogelijk dat het nieuwe systeem pas later dit jaar in voege treedt. Je kan het moment waarop de akte moet worden verleden daarom misschien zo laat mogelijk op het jaar vastleggen.

 

Lees hier het volledige artikel

Bron: Bouwen & Wonen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan